• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

Δείτε τον αυτισμό με την καρδιά σας..τα μάτια σας ίσως σας ξεγελάσουν. Ο αυτισμός δεν είναι μεταδοτικός..το χαμόγελό τους όμως είναι..!

Ο όρος ‘αυτισμός’ προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη ‘εαυτός’ και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου από τον εαυτό του. Τουλάχιστον το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 70 εκατομμύρια άτομα με αυτισμό στον πλανήτη. Ο αυτισμός είναι ένα φάσμα νευρολογικών αναπηριών που περιλαμβάνουν δυσκολίες με κοινωνικές σχέσεις, επικοινωνία, προσαρμογή σε απροσδόκητες αλλαγές, αντιμετώπιση ασάφειας και συναισθηματική υπερευαισθησία και άγχος. Ο αυτισμός οδηγεί επίσης σε ένα διαφορετικό αντιληπτικό και μαθησιακό στυλ, έτσι ώστε το άτομο να προτιμά τη λεπτομέρεια και να αναπτύσσει ασυνήθιστα στενά ενδιαφέροντα και μια ασυνήθιστα ισχυρή προτίμηση για γεγονότα, μοτίβα, επανάληψη και ρουτίνα. Οι ιστορικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό πηγαίνουν δυστυχώς πολύ πίσω.

Στην σύγχρονη κοινωνία, το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά παιδιά και οι οικογένειές τους είναι το στίγμα, οι διακρίσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρώτον, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Μελέτες έδειξαν πως οι μισοί ενήλικες με αυτισμό αναφέρουν ότι έχουν κακοποιηθεί από κάποιον που πίστευαν ότι ήταν φίλος. Οι μισοί ενήλικες με αυτισμό αναφέρουν ότι μένουν στο σπίτι τους λόγω του φόβου της κακοποίησης με κάποιο τρόπο. Άτομα με διανοητική αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων αυτών με αυτισμό, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να είναι θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης, ληστείας ή επίθεσης.

Δεύτερον, το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ένα στα πέντε παιδιά με αυτισμό αποκλείονται από το σχολείο. Όποιος και αν είναι ο λόγος αποκλεισμού, στερούνται του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Και από το άλλο 80% των παιδιών με αυτισμό που μένουν στο σχολείο, τα μισά αναφέρουν ότι έχουν εκφοβιστεί, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη.

Τρίτον, το δικαίωμα της ίσης πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες. Ένας στους τρεις ενήλικες με αυτισμό αντιμετωπίζει σοβαρή ψυχική ασθένεια λόγω έλλειψης υποστήριξης. Η έγκαιρη διάγνωση είναι δυνατή στην παιδική ηλικία – υπάρχουν μέτρα ελέγχου που μπορούν να ανιχνεύσουν τον αυτισμό σε νεαρά παιδιά, αλλά οι περισσότερες χώρες δεν εξετάζουν τον αυτισμό.

Τέταρτον, το δικαίωμα στην εργασία και την απασχόληση: Μόνο το 15% των ενηλίκων με αυτισμό είναι σε πλήρη απασχόληση, παρά το γεγονός ότι πολλοί έχουν καλή νοημοσύνη και ταλέντα. Το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να επεκτείνεται σε όλους, όποια υποστήριξη και αν χρειάζονται. Η ανεργία είναι ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη.

Πέμπτον, το δικαίωμα στην προστασία από τις διακρίσεις, της συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή καθώς και το δικαίωμα στην ξεκούραση και αναψυχή. Πολλά άτομα τα οποία πάσχουν από αυτισμό ανέφεραν ότι στο παρελθόν τους είχε ζητηθεί να εγκαταλείψουν ένα σούπερ μάρκετ ή έναν κινηματογράφο, λόγω της διαφορετικής συμπεριφοράς τους. Βεβαίως πρόκειται για διάκριση και δεν θα ήταν ποτέ ανεκτή για άλλα είδη αναπηριών.

Για την αντιμετώπιση αυτών απαιτούνται προσπάθειες των γονέων, εκστρατείες ενημέρωσης για την φύση του αυτισμού, τα συναισθήματα και τις ανάγκες των παιδιών, καθώς και αναγνώριση του δικαιώματος για ζωή. Τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο αναμφισβήτητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξάλειψη μύθων, τροποποίηση συμπεριφορών και ενθάρρυνση θετικότερων στάσεων.

Η Κύπρος έχει επικυρώσει τόσο τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (United Nations Convention on the Rights of the Child) όσο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities). Αρκετοί εθνικοί νόμοι αποσκοπούν στην προστασία των παιδιών με αναπηρία από διακρίσεις και βία και στη διασφάλιση της πρόσβασής τους στην ενιαία εκπαίδευση. Οι νόμοι αυτοί συμμορφώνονται, σε μεγάλο βαθμό, με την υποχρέωση εφαρμογής των προτύπων των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η εφαρμογή στην πράξη είναι κατακερματισμένη και ανεπαρκής: μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει άμεση επίκληση των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών στα δικαστήρια, ενώ οι επαγγελματίες στα διάφορα πεδία (συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών πρόνοιας) δεν φαίνεται να έχουν γνώση ή να κατανοούν τις υποχρεώσεις που γεννούν οι συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών ή οι εθνικοί νόμοι. Η υποχρέωση εύλογης προσαρμογής, που μόλις πρόσφατα επεκτάθηκε ώστε να καλύπτει πεδία εκτός της απασχόλησης, περιορίζεται από εξαιρέσεις που την καθιστούν εν τέλει μη δεσμευτική.

Πρόσφατο δημοσίευμα ανέφερε πως, τα άτομα με αυτισμό στην Κύπρο αντιμετωπίζουν αδιαφορία, εγκατάλειψη και ανεπάρκεια, τόσο κατά την παιδική τους ηλικία όσο και κατά την ενηλικίωση. Όπως σημείωσε ο ψυχολόγος και παράλληλα πρόεδρος και ιδρυτής του επιστημονικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Κάτι Μαγικό Πάντα Συμβαίνει» (Magic Always Happens) Κύπρου, Νεόφυτος Παπανεοφύτου, τα προβλήματα ξεκινούν ήδη από πολύ νωρίς, με την ανύπαρκτη διάγνωση. Έπειτα συναντώνται στα παιδικά και μαθητικά χρόνια με την ανειδίκευτη εκπαίδευση, και συνεχίζουν στην ενηλικίωση με την περιθωριοποίηση και την παραμέληση. Για τους λόγους αυτούς, σημείωσε ο κ. Παπανεοφύτου, στόχος του οργανισμού είναι η δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Διάγνωσης, Εκπαίδευσης και Έρευνας για άτομα με αυτισμό, το οποίο θα προωθεί την ένταξη στην κοινωνία, ενώ θα προσφέρεται και ως χώρος διαβίωσης. 

Οι άνθρωποι οφείλουν να δείχνουν αποδοχή και αγάπη σε αυτά τα υπέροχα ξεχωριστά παιδιά που θα τους χαρίσουν όμορφες στιγμές και απρόσμενες χαρές. Και να θυμάστε..τα αυτιστικά άτομα δεν υποφέρουν από τον αυτισμό, υποφέρουν από τον τρόπο που τους φερόμαστε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *