• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

Ανησυχίες όσο αφορά την εφαρμογή της πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταχώρησης στις 8/2/2021

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και Συνάδελφε, 
 
 
Με την παρούσα ανοικτή επιστολή θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου αλλά και την άποψη μου όσο αφορά την εφαρμογή της πιο πάνω πλατφόρμας και που είμαι σίγουρος ότι συμμερίζεται μεγάλη μερίδα των νεαρών συναδέλφων και των ιδιοκτητών μικρών γραφείων.
 
Η τόσο σύντομη και χωρίς προειδοποίηση εφαρμογή του συστήματος μόνο περαιτέρω προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην ήδη εύθραυστη αρμονική λειτουργια του επαγγέλματος μας.
 
Σήμερα βρεθήκαμε ενώπιον τετελεσμένων για τα οποία δεν είχαμε εκφέρει καμία γνώμη ή άποψη πάρα μόνο μας επιβλήθηκε νέος τρόπος λειτουργίας και με την πλήρη κατάργηση της μέχρι τώρα πρακτικής μας.
 
Αν κάνω λάθος παρακαλώ όπως κάποιος αρμόδιος να με διορθώσει αλλά από τις μεχρι σήμερα ανακοινώσεις και την σημερινή βόμβα για άμεση και αποκλειστική ηλεκτρονική καταχώρηση κατάλαβα τα εξής:
 
Έχουμε όλοι 10 μέρες περίπου να μάθουμε την σωστή λειτουργία μιας εντελώς νέας πρακτικής καταχώρησης υψίστης σημασίας εγγράφων και με τεράστια προσωπική ευθύνη προς τους πελάτες μας.
 
Περαιτέρω γεννιόνται τα εξής ερωτήματα:
 
1. Ποιος φέρει την ευθύνη για τυχόν λάθοι τα οποία επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα για τους πελάτες μας και/ή την υπόθεση τους λόγω μη κατανόησης ή σωστής λειτουργίας της πλατφόρμας;
 
2. Πως είναι δυνατό να απαιτούν κάποιοι την λειτουργία μιας άγνωστης πρακτικής χωρίς την παραμικρή εκπαίδευση στο σχετικό θέμα εντός κυριολεκτικά λίγο περισσότερο από 1 εβδομάδα.
 
3. Ισως είναι πιο ορθό αυτό το σύστημα να καταστεί απόλυτο μετά από μια λογική πιλοτική περίοδο τουλάχιστο 6 μηνών;
 
4. Τι υποστήριξης θα υπάρξει για τους πιο μεγάλους σε ηλικία δικηγόρους οι οποίοι πολλές φορές δεν γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή;
 
5. Πως περιμένουν κάποιοι ότι τα ατομικά και μικρά γραφεία που αυτή την στιγμή κυριολεκτικά στραγγαλίζει η κρίση να ανταπεξέλθουν χωρίς γραμματικό προσωπικό στην τόσο χρονοβόρα διαδικασία της καταχώρησης των εγγράφων ανά μονάδα και ειδικά όταν είναι κάτω από πιεστικά χρονοδιάγραμματα; 
 
Σαν Δικηγόρος θεωρώ καθήκον του ΠΔΣ να λάβει υπόψη του την δυσκολία που περνάει το επάγγελμα μας όπως πολύ σωστά το θέσατε σε τελευταία σας συνέντευξη και να κατανοήσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς ότι τέτοια γιγάντια αλλαγή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μόνο αρνητικά αποτελέσματα, σύγχυση και ταλαιπωρία θα προκαλέσει για χιλιάδες συναδέλφους.
 
Επίσης θεωρώ ότι ο ΠΔΣ αλλά και ο οποίος αρμόδιος όσο αφορά την “Μεταρρύθμιση” και “Μοντερνισμό” της Δικαιοσύνης έχει την υποχρέωση πριν την απόλυτη εφαρμογή της οποίας νέας πρακτικής ή εφαρμογής νέας λειτουργίας του επαγγέλματος μας να προσφέρει εκπαίδευση και παροχή υποστήριξης πράγμα το οποίο στην προκειμένη δεν έχει γίνει.
 
Ταπεινή και προσωπική μου γνώμη καθώς και άλλων συναδέλφων που έτυχε να συζητήσουμε το θέμα θεωρώ ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει σε πιλοτικό στάδιο έτσι που να καταστεί προσιτό και γνώριμο για την σωστή λειτουργία του και την αποφυγή σοβαρών λαθών τα οποία μόνο περαιτέρω προβλήματα θα προκαλέσουν.
 
Κλείνοντας θεωρώ ότι:
 
Δίκαιο αλλά και Δημοκρατικό θα ήταν να ζητηθεί η άποψη όλων των συναδέλφων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο αφορά την εφαρμογή του στις 8/2/2021.
 
Μονομερής αποφάσεις θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την βιωσιμότητα της επαγγελματικής μας πρακτικής.
 
Όπως είναι γνωστό κάποιοι μάχιμοι συνάδελφοι διατηρούν μικρά και ατομικά γραφεία που κυριολεκτικά κυνηγούν το μεροκάματο πλέον. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι το περαιτέρω άγχος για μια εντελώς νέα και άγνωστη πρακτική.
 
Εξάλλου ακόμα και οι τροποποιήσεις της Δ. 25 και 30 είχαν εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που ήταν ομαλή η μετάβαση αλλά και πάλι χρειάστηκε η επέμβαση του Ανώτατου για διευκρινήσεις και δημιουργία νομολογίας.
 
Μην αφήσετε το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων να βιώσουν ακόμα ένα Γολγοθά στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα τους.
 
 
 Ζηνωνας Νικολαΐδης

Μέλος της Δεξαμενής Νομικής Σκέψης

«Κράτος Δικαίου»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *