• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Άκης Χριστοφίδης, ανέφερε ότι το νοσοκομείο κατέληξε στην απόφαση να διενεργούνται μόνο καισαρικές τομές μιας και δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο αίθουσες αρνητικής πίεσης ούτως ώστε να γίνονται με ασφάλεια φυσιολογικοί τοκετοί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από γυναίκες και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Η ΕΣΔΑ καθορίζει τα ελάχιστα δικαιώματα που πρέπει να σέβονται όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα άτομο πιστεύει ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα της Σύμβασης, μπορεί να ασκήσει νομική αξίωση στα δικαστήρια της Κύπρου.

Η κάθε γυναίκα δικαιούται ασφαλή και κατάλληλη φροντίδα μητρότητας που σέβεται την αξιοπρέπεια της και να κάνει επιλογές για τη δική της εγκυμοσύνη και τον τοκετό, με ισότητα και ελευθερία από διακρίσεις. Οι θεμελιώδεις αξίες της αξιοπρέπειας, της αυτονομίας και της ισότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετίζονται συχνά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Αποτυχία παροχής επαρκούς φροντίδας μητρότητας, έλλειψη σεβασμού της αξιοπρέπειας των γυναικών, διαδικασίες που πραγματοποιούνται χωρίς συγκατάθεση, περιττές ή ανεξήγητες ιατρικές παρεμβάσεις και η έλλειψη σεβασμού για τις επιλογές των γυναικών σχετικά με το πού και τον τρόπο γέννησης, μπορεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση υποβάθμισης της γυναίκας.

Οι περιστάσεις του τοκετού αποτελούν αναμφισβήτητα μέρος της ιδιωτικής ζωής κάποιου για τους σκοπούς του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ (Ternovszky v. Hungary). Επίσης κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για το σώμα του για τον εαυτό του. Αυτό το δικαίωμα είναι γνωστό ως η αρχή της αυτονομίας. Προστατεύεται από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ και οι εγκυμονούσες γυναίκες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αυτόνομες αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο όπως οποιοδήποτε άλλο άτομο, και οι αποφάσεις τους πρέπει να γίνονται σεβαστές, ανεξάρτητα από το αν οι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν μαζί τους. Η αρχή της αυτονομίας δημιουργεί μια νομική απαίτηση να ζητά τη συγκατάθεση ενός ατόμου όποτε τους παρέχεται οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη.

Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτό είναι σε σπάνιες περιπτώσεις: είτε όταν ένα άτομο δεν έχει την ικανότητα να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις. ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν ένα άτομο δεν μπορεί να συναινέσει λόγω της φυσικής του κατάστασης. Εάν δεν ληφθεί η συγκατάθεση ενός ατόμου, η ιατρική περίθαλψη θα είναι παράνομη. Θα είναι αμέλεια, και ίσως αποτελέσει επίσης και έγκλημα και αστικό αδίκημα όσο αφορά την παράνομη επέμβαση κατά του προσώπου. Η μη λήψη συγκατάθεσης παραβιάζει επίσης το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Εάν η βλάβη που προκύπτει ως αποτέλεσμα είναι σοβαρή, θα παραβιάζει και το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Η δε συγκατάθεση, δεν μπορεί να ληφθεί ως αποτέλεσμα ψυχικής πίεσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δίνει ρητές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να τύχουν μεταχείρισης οι εγκυμονούσες γυναίκες. Συγκεκριμένα, όλες οι εγκυμονούσες γυναίκες και τα νεογνά τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με επιβεβαιωμένες ή ύποπτες μολύνσεις COVID-19, έχουν το δικαίωμα υψηλής ποιότητας φροντίδας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας ψυχικής υγείας. Μια ασφαλής και θετική εμπειρία τοκετού περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της γυναίκας με σεβασμό και αξιοπρέπεια, το δικαίωμα να έχει έναν σύντροφο επιλογής παρόν κατά την παράδοση, σαφής επικοινωνία από το ιατρικό προσωπικό, κατάλληλες στρατηγικές ανακούφισης πόνου και επιλογή θέσης γέννησης.

Εάν υπάρχει υποψία ή επιβεβαίωση του COVID-19, οι ιατροί πρέπει να λάβουν όλες τις κατάλληλες προφυλάξεις για να μειώσουν τους κινδύνους μόλυνσης για τον εαυτό τους και τους άλλους, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής των χεριών και της κατάλληλης χρήσης προστατευτικών ενδυμάτων, όπως γάντια, προστατευτικά ρούχα και ιατρική μάσκα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν σταματάει εκεί με τις συμβουλές του. Απαντά συγκεκριμένα στο ερώτημα αν οι εγκυμονούσες γυναίκες που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή και η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «Όχι». Η συμβουλή του ΠΟΥ είναι ότι η καισαρική τομή πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι ιατρικά αιτιολογημένη. Ο τρόπος γέννησης πρέπει να εξατομικεύεται και να βασίζεται στις προτιμήσεις μιας γυναίκας παράλληλα με τις μαιευτικές ενδείξεις.

Εν κατακλείδι, η απόφαση για υποχρεωτικές καισαρικές τομές σε όλες τις εγκυμονούσες γυναίκες λόγω COVID-19 είναι εντελώς αυθαίρετη, ανάρμοστη και αντισυνταγματική και θα προέτρεπα τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν τη θέση τους το συντομότερο.

 

Πάμελα Ευαγγέλου

Μέλος Δ.Ν.Σ. «Κράτος Δικαίου»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *