• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

Αδιανόητα τα μέτρα για τα γραφεία παροχής υπηρεσιών

Με τα προχθεσινά κυβερνητικά μέτρα, η δικαιοσύνη έχει επίσημα καταστεί κλινικά νεκρή και τα δικηγορικά γραφεία (όπως και τα υπόλοιπα γραφεία παροχής υπηρεσιών) ερμητικά κλειστά και απλήρωτα.

Σύμφωνα με το τελευταίο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας και συγκεκριμένα με βάση την παράγραφο (ωτ) στη σελ 16, της Κ.Δ.Π. 6/21:

«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, εργάζονται με εξ΄ αποστάσεως εργασία και επιτρέπεται εντός του επαγγελματικού υποστατικού, η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 15% του συνολικού αριθμού εργαζομένων, με ελάχιστο αριθμό φυσικής παρουσίας τα 3 άτομα, εάν το επιθυμεί ο εργοδότης και με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό τα 20 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό»

Αναλύοντας δηλαδή το πιο πάνω μέτρο, ζούμε πλέον σε μια χώρα στην οποία αποφασίζουν και διατάζουν οι κυβερνώντες ότι ΔΕΝ αναστέλλεται η λειτουργία των γραφείων παροχής υπηρεσιών (λογιστικών, δικηγορικών, αρχιτεκτονικών κ.ο.κ) ΑΛΛΑ τα γραφεία αυτά θα εργάζονται μόνο με το 15% των εργαζομένων τους ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοί τους, θα εργάζονται δήθεν από το σπίτι με τηλεργασία. Με την ευφάνταστη αυτή κουτοπονηριά της κυβέρνησης, τα γραφεία παροχής υπηρεσιών δεν φαίνεται να εμπίπτουν στα σχέδια οικονομικής στήριξης για ολική ή μερική αναστολή εργασιών.

Αυτό το απαύγασμα ακατέργαστης «οξύνοιας» των κυβερνώντων προϋποθέτει τα αδιανόητα, ότι δηλαδή:

  1. Οι εργαζόμενοι δικηγόροι και γραμματειακό προσωπικό ενός γραφείου, μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους (δηλαδή έχουν τον απαιτούμενο χώρο, έχουν laptop, δεν έχουν παιδιά στο σπίτι να κάνουν τηλεκπαίδευση ή φασαρία) και αυτά ενώ έχουν φυσικά παραβιάσει πρωτόκολλα προσωπικών δεδομένων των πελατών αλλά και μέτρα ασφάλειας του γραφείου, μεταφέροντας φακέλους στο σπίτι τους.

 

  1. Ο εργοδότης θα έχει ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους ούτως ώστε αφενός να μην εισπράττει τίποτα αφού τα Δικαστήρια είναι κλειστά και δεν δέχονται καταχωρήσεις και αφετέρου να πληρώνει κανονικά τους εργαζομένους του ωσάν αυτοί να ήταν στο γραφείο και να εργάζονταν κανονικά.

Αν ασχοληθούμε δε με τη μαθηματική πτυχή του μέτρου του 15% των εργαζομένων, κινδυνεύουμε με εγκεφαλικό. Το 15% ενός γραφείου των 8 ατόμων για παράδειγμα (5 δικηγόρων και 3 γραμματέων) είναι 1.2%. Με τη στρογγυλοποίηση προς τα πάνω σημαίνει 2 εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στο γραφείο. Με την επιθυμία όμως του εργοδότη μπορούν να πάνε 3 (και αυτό ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα του γραφείου).  Άλλο δε ερώτημα το ποιος μένει στο γραφείο και το ποιος πάει σπίτι και γιατί. Ο συλλογισμός γίνεται ακόμη πιο παρανοϊκός με το καθεστώς για τα μεγάλα γραφεία. Ένα γραφείο των 200 εργαζομένων μπορεί να απασχολήσει μόνο 20 άτομα και πάλι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το υποστατικό είναι για παράδειγμα εμβαδού 1200 τετραγωνικών μέτρων που εκτείνεται σε 5 ορόφους.

 Αδιανόητα προκλητικό είναι επίσης το γεγονός ότι μια κυβέρνηση η οποία δεν κατάφερε μέσα σε 10 ολόκληρους μήνες να θέσει σε λειτουργία την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα, την τηλε-εκπαίδευση στα σχολεία και την ηλεκτρονική/ ψηφιακή δικαιοσύνη στα Δικαστήρια, καλεί τα απανταχού γραφεία να οργανώσουν τηλεργασία για το 85% των εργαζομένων τους μέσα σε μια Κυριακή.

Με την ετσιθελική αυτή επιβολή των τελευταίων κυβερνητικών μέτρων, τα γραφεία παροχής υπηρεσιών καλούνται ουσιαστικά να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και να απολύσουν προσωπικό. Ειδικότερα δε εμείς ως δικηγόροι, καλούμαστε να διαχειριστούμε την πλέον οξύμωρη για μας κατάσταση: Να υπακούσουμε σε «νόμο» που δεν είναι νόμος, να ακολουθήσουμε μια «λογική» που δεν έχει λογική και να παραβιάσουμε (αντί να προασπιστούμε) τα συνταγματικά δικαιώματα του ίδιου μας του εαυτού. 

 

Φωτεινή Μιχαηλίδου – Χρίστου

Μέλος Δ.Ν.Σ. «Κράτος Δικαίου»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *