• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

Κράτος δικαίου ή κράτος σεσηπότων ΜΜΕ;

«Μεν μου αναφέρετε Al Jazeera για να μεν σας πάρει… ο δαίμονας».

Τάδε έφη ο πρόεδρος ευρωπαϊκού, μόνο κατ᾽ επίφαση, «κράτους». Εν έτει 2020.

Σειρά διεθνών συμβάσεων, το ίδιο το Σύνταγμα και η Ε.Σ.Δ.Α., πλήθος αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, διαλαμβάνουν ότι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Επί του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος εδράζεται η ελευθερία του Τύπου.

Η ελευθερία του Τύπου, του λόγου, της έκφρασης, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας. Συνιστά την πεμπτουσία του κράτους δικαίου. Ο δημοσιογράφος εκτελεί καθήκον ελέγχου της εξουσίας, της αυθαιρεσίας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, αποκάλυψης των κακώς κειμένων, κριτικής, ενίοτε σκληρής και ανοίκειας, αλλά απολύτως αναγκαίας. Όχι άδικα, ο Τύπος καλείται και «τέταρτη εξουσία».

Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που κάθε υγιώς σκεπτόμενος πολίτης, παρακολουθεί συγκλονισμένος τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένης και της δήλωσης του προέδρου περί «δαιμονοπάρματος» που εκ πρώτης όψεως ίσως φαίνεται αστεία, αλλά στην ουσία να είναι άκρως επικίνδυνη.

Το δημοσιογραφικό λειτούργημα είναι υπηρεσία προς την κοινωνία. Είναι ανεπίτρεπτο να φιμωθεί, να περιοριστεί, να ελεγχτεί, παρεκτός και εάν συντρέχουν αυστηρές, περιοριστικές και οριοθετημένες προϋποθέσεις.

Υπό το φως των ανωτέρω, η «σύσταση» του προέδρου προς τους δημοσιογράφους να μην του αναφέρουν τίποτε για τα όσα παρακολουθούμε οργισμένοι, είναι απαράδεκτη. Παραταύτα, ακόμη πιο απαράδεκτη και σκανδαλώδης είναι η ανοχή και η υπακοή που επέδειξαν οι πειθήνιοι δημοσιογράφοι στο δόγμα του Καίσαρα – προέδρου.

Σε ποια σοβαρή χώρα παρατηρήθηκε το εξωφρενικό και ανήκουστο, συνεντευξιαζόμενος πρόεδρος να επιβάλλει στους δημοσιογράφους ποιες ερωτήσεις δεν επιτρέπεται να του υποβάλουν; Ή ποιοι σοβαροί δημοσιογράφοι πειθαρχούν σε τέτοια κελεύσματα; Ή ακόμα χειρότερα, σε ποια σοβαρή χώρα αυτή η δήλωση δεν θα έπαιζε πρώτη είδηση στα κεντρικά δελτία, αλλά θα «διέρρεε», την επόμενη μάλιστα μέρα και θα τύγχανε χειρισμού ως «παραπολιτικό» θέμα;

Δεν νοείται να έχει επιβληθεί φίμωση και τρομοκρατία στα ΜΜΕ μέσω διορισμών, βολεμάτων κλπ και δεν νοείται τα ΜΜΕ να ανέχονται μία τέτοια συμπεριφορά. Ζούμε σε καθεστώς ολοκληρωτισμού ή υπό κράτος δικαίου; Ζούμε στην Κύπρο ή στην Βόρειο Κορέα;

Ας ρωτούσαν τον πρόεδρο για τις αποκαλύψεις και ας αναλάμβανε την ευθύνη να απαντήσει καταλλήλως, ή να μην απαντήσει καθόλου. Και από εκεί ο καθένας να εξάξει τα συμπεράσματά του. Η μη υποβολή ερώτησης, όμως, κατά παραγγελία του ιδίου, είναι ντροπιαστική!

Που είναι η Ένωση Συντακτών; Που είναι ο έλεγχος; Που είναι ο αντίλογος; Που είναι το κράτος δικαίου;

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρώην δημοσιογράφος και νυν αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποτιμώντας για πολλοστή φορά την νοημοσύνη όλων, δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα λέγοντας ότι «ήταν αστείο».

Εάν αυτή ήταν η αντιμετώπιση τώρα, δεν θέλω καν να φανταστώ ποια θα είναι η αντιμετώπιση σχετικά με επόμενες αποκαλύψεις στις οποίες φημολογείται ότι θα προβεί το Al Jazeera, μπροστά στις οποίες οι τωρινές θα μοιάζουν με βόλτα στο πάρκο.

Η ανοχή στις απειλές περί «δαιμονοπάρματος» προσβάλλει κάθε πολίτη που έχει δικαίωμα να απαιτεί εξηγήσεις μέσω των λειτουργών του τύπου. Επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, του λόγου, της έκφρασης, συνιστά επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και στο κράτος δικαίου. Και αυτό ακριβώς επετεύχθη με την επίμαχη δήλωση, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και με απόλυτη υπακοή από τα ΜΜΕ.

Μήπως η διάβρωση έχει πλέον φτάσει σε όλα τα ΜΜΕ; Μήπως η σύψη είναι τόσο γενικευμένη όσο φοβόμαστε ακόμα και να φανταστούμε; Μήπως τα πλοκάμια της διαπλοκής έχουν τυλίξει σφιχτά τα πάντα; Μήπως τελικά αντί κράτους δικαίου, έχουμε κράτος «κυβερνητικής εξουσίας» μέσω σεσηπότων ΜΜΕ; Το ερώτημα, για πολλούς πιθανόν να είναι ρητορικό…

 

Κυριάκος Καλυφόμματος

Μέλος Δεξαμενής Νομικής Σκέψης

Κράτος Δικαίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *