• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

«This is Cyprus»: Μιτσκοκαμμήματα και ξεφτίλα

«This is Cyprus»: Μιτσκοκαμμήματα και ξεφτίλα

 

Σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να πείσει τους ξένους εταίρους ότι η Τουρκία κάνει παράνομες ενέργειες που αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, έρχεται η Al Jazeera με νέες αποκαλύψεις και βίντεο ντοκουμέντα να ρίξει φως στο πώς η Κύπρος λειτουργεί σαν «Κράτος Δικαίου» με πρωταγωνιστές βουλευτές και δικηγόρους από όλο το πολιτικό φάσμα της Ευρωπαϊκής Κύπρου.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον Αύγουστο του 2020 δημοσιεύθηκαν τα Cyprus Papers, μια διαρροή μέσω της Al Jazeera, περισσότερων από 1400 εμπιστευτικών αιτήσεων διαβατηρίων που έχουν εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Και εδώ ξεκίνησαν τα αντιδραστικά «εγώ εν τζαι». Οι πλείστοι πολιτικοί μας ξεσηκώθηκαν ενάντια στην «ξεφτίλα» της διαρροής (όχι όμως απαραίτητα ενάντια της ξεφτίλας του περιεχομένου των διαρροών). «Προπαγάνδα» φώναζαν. «Τους χρηματοδοτεί η Τουρκία». «Άμεση έρευνα στη διαρροή!» Και εδώ συμπατριώτες και συμπατριώτισσες βλέπουμε το πρώτο πρόβλημα νοοτροπίας. Αντί να ενοχληθούμε για το τι γίνεται από τα δικά μας όργανα του Κράτους και από δικούς μας συμπολίτες, ενοχληθήκαμε ότι τόλμησε κάποιος να τους εκθέσει.

 

Μας είπαν ότι όλα έγιναν νομότυπα. Μας είπαν ότι ουδείς καταδικασθέντας δεν νίκησε το αυστηρό σύστημα του Επενδυτικού Προγράμματος που εισήγαγε η Κύπρος, όπως έχει αναθεωρηθεί. Ότι η οποιαδήποτε καταδίκη επήλθε μετά την πολιτογράφηση. Μας διαβεβαίωσαν ότι γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Αναρωτηθήκαμε όλοι πώς μπόρεσαν να περάσουν τους νομοθετικά απαραίτητους ελέγχους (ΚΥC) των τραπεζών και των δικηγορικών γραφείων οι συγκεκριμένοι επενδυτές/εγκληματίες. Μείναμε με την απορία και κάπως έτσι κοιμήθηκε για λίγο το θέμα με τα διαβατήρια.

 

Έλα όμως που η ερευνητική δημοσιογραφία της Al Jazeera (αντί των Κυπριακών ΜΜΕ), επανήλθε δυναμικά να απαντήσει όλα τα ερωτήματα που μας δημιουργηθήκαν, αυτή τη φορά με ηχογραφήσεις και βίντεο. Μάθαμε ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεργάζεται με άλλους βουλευτές, δικηγόρους και developers για την προώθηση του Επενδυτικού Προγράμματος. Μάθαμε ότι εγκριθήκαν και χειρότεροι από τον εγκληματία Κύριο Χ. Μάθαμε ότι «money talks». Παγκόσμιο φαινόμενο μεν, αλλά τουλάχιστον στις χώρες της Ευρώπης, δεν το διαφημίζουν κραυγαλέα ως σημείο πώλησης των διαβατηρίων της χώρας.

 

Μάθαμε ότι οι έλεγχοι γίνονται όχι για να διαπιστωθεί εάν πρέπει, σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου να λάβει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κάθε επενδυτής που αιτείται, αλλά για να διαπιστωθεί κατά πόσο πρέπει «τροποποιηθεί» η αίτηση ούτως ώστε να εγκριθεί παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα (αλλιώς, εγκλήματα). Μάθαμε ότι οι Κύπριοι ειδήμονες είναι πολύ επινοητικοί στο πως να καταστρατηγούν τα κριτήρια του προγράμματος. «Είσαι εγκληματίας? Κάνε αίτηση στο όνομα της γυναίκας σου και στείλε περισσότερα λεφτά». «Δεν μπορεί να αιτηθεί ούτε η γυναίκα σου? Άλλαξε όνομα!». Όλα γίνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, φτάνει να επενδυθεί το χρήμα. «Φέρτε εσείς το χρήμα, και θα κανονίσουμε εμείς το πώς». Τολμώ να πω ότι κανείς Κύπριος δεν σοκαρίστηκε με τη δήλωση «This is Cyprus». Αντίθετα, πολλοί χαμογέλασαν δειλά στην γνώριμη ατάκα με αίσθηση ντροπής για το αληθές αυτής.

 

Το «μιτσοκάμμημα» καθρεύτης:

 

«Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν» Πλάτων

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αντιπροσωπεύει την Κυπριακή κοινωνία και αποτελεί τη νομοθετική εξουσία.  Οι βουλευτές ψηφίζονται από τους πολίτες. Ο πρόεδρος της Βουλής, εκλέγεται από τους βουλευτές. Εν απουσία Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ο δεύτερος αξιωματούχος του Κράτους, ο οποίος αναπληρώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχοντας όλες ανεξαίρετα τις εξουσίες του χωρίς να υπόκειται στις οδηγίες του, όταν ο τελευταίος απουσιάζει ή κωλύεται προσωρινά. Αυτούς τους ανθρώπους, τους ψηφίζουμε. Τους βάζουμε στις καρέκλες. Τους δίνουμε εξουσία. Δεν γνωρίζω εάν το να τρων και να πίνουν με διάφορους επενδυτές με σκοπό να προωθήσουν το επενδυτικό πρόγραμμα είναι μέσα στις εξουσίες τους. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι είναι οι εκλεκτοί μας. Είναι αντιπροσωπευτικοί της κοινωνίας μας. Και αν δεν μας αρέσουν τα μιτσοκαμμήματα των εκλεκτών μας, εάν η κοινωνία μας έχει εξελιχθεί, εάν δεν είμαστε ανεκτικοί στην διαφθορά, το ρουσφέτι και τη διεθνή ξεφτίλα, την επόμενη φορά ας εκλέξουμε άλλους, που θα υπερασπίζονται, στην πράξη, τις αξίες που υποστηρίζουμε ότι έχουμε.

 

Κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος στην παρούσα μορφή:

 

Σαν χρυσή είδηση διαβάσαμε όλοι ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση ότι ενόψει των γεγονότων, θα βάλει τέλος στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα στην υφιστάμενη του μορφή από τη 1η Νοεμβρίου 2020. Δεν χαιρόμαστε που χάνονται οι επενδύσεις, χαιρόμαστε ότι τουλάχιστο κάποιοι, έπραξαν κάτι, για να σωθεί, όσο γίνεται, η υπόληψη της πατρίδας μας, ειδικότερα στην Ευρώπη.

 

Το έργο δεν θα σταματήσει εδώ όμως. Θα επανέλθουμε με “rebranded” πρόγραμμα? Θα παραιτηθεί κανείς από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου? Θα επιρριφθούν ευθύνες? Θα διερευνηθεί η οποιαδήποτε διαφθορά? ‘Η θα τα σκεπάσουμε μέχρι να βγει τρίτο τεύχος των Cyprus Papers? Ποιος ξέρει..«This is Cyprus».

 

Πάμελα Ευαγγέλου

Μέλος Δ.Ν.Σ. «Κράτος Δικαίου»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *