• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

Κράτος δικαίου ή κράτος σεσηπός;

Ενεός ίσταται κάθε υγιώς σκεπτόμενος πολίτης, απέναντι στις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera», αναφορικά με την διαφαινόμενη εμπλοκή πολιτικών αξιωματούχων σε πράξεις που, εντελώς επιεικώς, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «επίμεμπτες».

Πρόκειται για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, αν και όχι πρωτοφανές.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντάται, σε σπίτι βουλευτή, με αντιπροσώπους Κινέζων καταδικασμένων για δωροδοκία και διαφθορά εγκληματιών, που ενδιαφέρονται να «επενδύσουν» στην Κύπρο μέσω του γνωστού προγράμματος πολιτογραφήσεων. Καθήμενος στον καναπέ και κρατώντας ένα ποτήρι κρασί λέει τα εξής (σε ελεύθερη μετάφραση):

«Μπορείτε να του πείτε [του καταδικασμένου ενδιαφερόμενου] ότι θα έχει, χωρίς να αναφέρετε το όνομά μου ή οποιουδήποτε άλλου, την πλήρη στήριξη της Κύπρου. Σε όλα τα επίπεδα, στο πολιτικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, παντού. (…) Με εχεμύθεια, διότι πρέπει να προστατεύσω και το όνομά μου».

Και αφού τα λέει αυτά, ανερυθριάστως υψώνει το ποτήρι του και «μιτσοκαμμά» στους συνομιλιτές του.

Αδυνατώ να φανταστώ άλλη εικόνα που να απεικάζει καταλληλότερα τον απόλυτο εξευτελισμό του ύψιστου πολιτειακού αξιώματος… Στην εικόνα αυτή ποδοπατείται και ταπεινώνεται ένα ολόκληρο κράτος μαζί με τους θεσμούς του. Οι εμπλεκόμενοι δεν είναι απλοί ιδιώτες. Είναι μέλη του κοινοβουλίου. Είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υποτιμάται βάναυσα η νοημοσύνη κάθε πολίτη, με ισχυρισμούς του τύπου «είχα καταλάβει ότι ήταν πράκτορες και προσπαθούσα να τους ψαρέψω». Πρώτα απ᾽ όλα, δεν είναι δουλειά του προέδρου της Βουλής να «ψαρεύει» απατεώνες. Τα προβλήματα της βουλής και των νομοσχεδίων που βρίσκονται στα συρτάρια λύθηκαν και ανέλαβε στον ελεύθερο του χρόνο ρόλο ντετέκτιβ ο πρόεδρος του σώματος; Ακολούθως, ακόμη και να μην ήταν καταδικασμένοι απατεώνες οι ενδιαφερόμενοι, δεν είχε καμία απολύτως δουλειά να συναντηθεί μαζί τους ο πρόεδρος του κοινοβουλίου. Γιατί να συναντηθεί μαζί τους; Προφανώς για να τους παρέχει την όποια διευκόλυνση. Οι δεν δικαιολογίες ότι οι δημοσιογράφοι είχαν «πρόθεση να προκαλέσουν ζημιά στην εικόνα της Κύπρου», είναι γελοίες! Σημασία έχει η πρόθεση των δημοσιογράφων ή το εάν βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να μας διασύρουν διεθνώς;

Όλο το σκηνικό όζει σύψης και διαφθοράς. Και θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια οδός που ακολουθήθηκε πρόσφατα στην γνωστή υπόθεση της Providencia. Δεν νοείται να ισχύσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Κράτος δικαίου σημαίνει επικράτηση και κυριαρχία του νόμου. Κράτος δικαίου δεν σημαίνει απλώς να υπάρχουν νόμοι. Σημαίνει αυτοί ο νόμοι να εφαρμόζονται και να επικρατούν ισότιμα, έναντι όλων των πολιτών. Περιλαμβανομένου και του προέδρου και των μελών του κοινοβουλίου.

Για τις πρόσφατες αποκαλύψεις, στον μέσο συνετό άνθρωπο, δημιουργούνται έντονα αισθήματα ανισότητας και απογοήτευσης. Αντιλαμβάνεται ότι τελικά ίσως να μην είναι όλοι ίσοι έναντι του νόμου. Ότι αυτοί που ψηφίζουν τους νόμους, δεν είναι ίσοι με αυτούς που καλούνται να τους εφαρμόσουν. Εκ πρώτης όψεως εγείρονται σοβαρά ζητήματα διαφθοράς, δεκασμού, πολιτικής εύνοιας και/ή πολιτικών παρεμβάσεων προς όφελος συγκεκριμένων προσώπων. Και είναι επιτακτικό όπως το θέμα διερευνηθεί και να μην καταλήξει στα αζήτητα. Οι δικαιολογίες όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά είναι και εξαιρετικά προκλητικές για την νοημοσύνη όλων μας. Είναι πολύ πιθανόν το σενάριο που αποκαλύφθηκε να είναι ένα από τα πολλά που έχουν διαδραματιστεί και σε άλλες περιπτώσεις και δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Θα αναμένουμε, λοιπόν, ανυπομόνως, τις ενέργειες του έντιμου Γενικού Εισαγγελέα για το ζήτημα αυτό. Εναπόκειται σε αυτόν και στους άλλους θεσμούς εάν θα επιβεβαιώσουν ή διαψεύσουν τις ανησυχίες των πολιτών ότι κάποιοι είναι υπεράνω του νόμου. Εάν ζούμε υπό κράτος δικαίου ή εάν ζούμε σε κράτος σεσηπός. Εάν θα καταλήξει και αυτό το σκάνδαλο στα αζήτητα όπως πολλά άλλα ή εάν επιτέλους θα δούμε τον νόμο να εφαρμόζεται ισότιμα έναντι όλων. Η εις βάθος διερεύνηση δεν είναι πλέον αίτημα. Είναι απαίτηση όλων των νομοταγών πολιτών αυτού του κράτους.

 

Κυριάκος Καλυφόμματος

Μέλος Δεξαμενής Νομικής Σκέψης

“Κράτος Δικαίου”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *