• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

Η Άρνηση Της Βουλής Να Τροποποιήσει Το Κεφάλαιο 2 Αφήνει Αιχμές Για Σκοπιμότητες

Με αφορμή τις εκλογές του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, και την άρνηση της βουλής  να επιτρέψει την τροποποίηση του Κεφ. 2 του Περί Δικηγόρων Νόμου, ας δούμε το όλο ζήτημα απλοϊκά και να στείλουμε το μήνυμα ότι η στάση αυτή της βουλής, δεν αφήνει περιθώρια άλλης σκέψης εκτός της σκοπιμότητας.

Ξεκινάμε

Εκδίδονται διατάγματα από την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας, τα οποία όλοι οι πολίτες οφείλουν να τηρούν και να σέβονται.  Προς τούτο δε , είδαμε πολίτες οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά στην πλατεία ελευθερίας ( δεν θα αναλύσουμε την ορθότητα του λόγου διαδήλωσης σεβόμενοι το συνταγματικό τούτο δικαίωμα ) να παραλαμβάνουν πρόστιμα των € 300 για μη τήρηση των μέτρων, και με πολίτες βεβαίως να αντιδρούν πως αδίκως τους εκδόθηκε αφού έτυχε να περνούν από εκεί τυχαία. Η αστυνομία να είναι σε διαδικασία ταυτοποίησης παρανομούντων προσώπων και την Υπουργό Δικαιοσύνης να είναι αμετάκλητη.

Την ίδια πορεία πραγμάτων ακολούθησαν και οι πανηγυρισμοί για την πρόσφατη νίκη της Ομόνοιας.

Είδαμε επίσης ,  να εκδίδονται πρόστιμα του αστρονομικού ποσού των €1500 επειδή την ώρα που το υποστατικό ήταν κλειστό οι 2 καθαριστές δεν φορούσαν ορθά την μάσκα τους.

Χθες, 22/9/20, θα διεξάγονταν οι εκλογές του ΔΣΛ. Θα έπρεπε πρώτα να γίνει συνέλευση όπου απαιτεί απαρτία 25% των μελών, μέχρι τις 3:30. Οι δικηγόροι στην Λευκωσία συμπεριλαμβανομένου και της Κερύνειας και Αμμοχώστου απαριθμούν περί των 2000. Βάση διατάγματος του Υπουργείου Υγείας απαγορεύεται συγκέντρωση πέραν των 50 ατόμων σε κλειστό ιδιωτικό χώρο και σε ανοιχτό μέχρι 350. Αποτέλεσμα η συνέλευση αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα, όπου 10 άτομα θα αποτελούν απαρτία.

Ερχόμενοι τώρα στις εκλογές του ΠΔΣ όπου το σύνολο των δικηγόρων Παγκύπρια απαριθμεί περί των 4000 και με τις ευλογίες της Βουλής και παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο των υποψηφίων προέδρων αλλά και των δικηγόρων καλούμαστε να  βρεθούμε όλοι στις κάλπες της Λευκωσίας.

Εύλογα διερωτάται κανείς τελικά σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται τα διατάγματα και σε ποιες όχι; Μετά τις 3:30 σήμερα πρέπει να άλλαξε το υλικό με το οποίο οι δικηγόροι είναι φτιαγμένοι.

Δεν υπάρχει έκδηλη διάκριση μεταξύ των δικηγόρων οι οποίοι εμμένουν στην σωστή τήρηση των διαταγμάτων ,  και των πολιτών της Δημοκρατίας οι οποίοι παρέλαβαν και συνεχίζουν  να παραλαμβάνουν πρόστιμα των €300 αφού δεν τηρούν τα μέτρα και τα διατάγματα κατά παράβαση του Νόμου; Αυτό από μόνο του κατά την άποψη μου αφήνει αιχμές για σκοπιμότητες.

Εκτός τούτου είναι δυνατόν να μην μπορεί να ικανοποιηθεί το δίκαιο και εύλογο αίτημα των δικηγόρων αλλά και των υποψηφίων προέδρων οι οποίοι επιθυμούν ένα αντιπροσωπευτικό θα έλεγα αποτέλεσμα, να ανοίξουν υπό τις περιστάσεις κάλπες σε κάθε επαρχία; Μάλιστα αγαπητοί μου εν έτη 2020 εν καιρό πανδημίας 4000 δικηγόροι από Πάφο, Λεμεσό , Λάρνακα καλούνται να αφήσουν τις δουλειές τους , να οδηγήσουν από 4 μέχρι 2 ώρες για να γίνουν σαρδέλες σε ιδιωτικό χώρο της Λευκωσίας έτσι ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για ανάδειξη του ΠΔΣ. Ενδεχομένως των πιο κρίσιμων εκλογών!

Και όλα αυτά χωρίς καμία δικαιολογημένη επεξήγηση η οποία υπό τις περιστάσεις δεν υπάρχει,  και που με θράσος μας λέγουν έμμεσα πως στο Κράτος Δικαίου που ζούμε πάντα θα υπάρχουν 2 μέτρα και 2 σταθμά. Τους λόγους ο καθένας είναι ελεύθερος να τους αναλογιστεί!

 

Λάουρα Κούτρα

Μέλος Δ.Ν.Σ. «Κράτος Δικαίου»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *