• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια της η κυβέρνηση Αναστασιάδη να δικαιολογήσει και εν τέλει να κουκουλώσει το ασήκωτο σκάνδαλο του στοχευμένου πλουτισμού ημετέρων, μέσω του προγράμματος παραχώρησης χρυσών διαβατηρίων, κατέφυγε στην πασίγνωστή πλέον τακτική της: «Τα έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση», «Έδωσε και η κυβέρνηση Χριστόφια διαβατήρια» κλπ.

Επειδή το προπέτασμα καπνού που δημιουργεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη για να παραπλανεί και να αποπροσανατολίζει θα πρέπει να ξεδιαλύνεται ούτως ώστε να διαφαίνεται η πραγματική εικόνα -όσο άσχημη κι αν είναι- θα επιχειρήσω μια πολύ απλουστευμένη επεξήγηση των δεδομένων και της κυβερνητικής προσπάθειας για κουκούλωμα.

Αιτήσεις για πολιτογράφηση υφίστανται εδώ και δεκαετίες σε όλες τις δημοκρατικές και ευνομούμενες χώρες του πλανήτη. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να διαμένει, να εργάζεται, να δημιουργεί σε μια χωρά για χρόνια ή να είναι παντρεμένος με πολίτη της χώρας αυτής να έχει οικογένεια ή καταγωγή από αυτήν και να μην μπορεί να καταστεί επίσημα πολίτης της εν λόγω χώρας.

Συνεπώς, αίτηση για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου μπορούσε ανέκαθεν να υποβάλει κάποιος αλλοδαπός για τους εξής λόγους:

  1. Είτε λόγω αδιάλειπτης και νόμιμης παραμονής του στη Δημοκρατία για επτά συνεχή έτη,
  2. Είτε λόγω γάμου με Κύπριο ή Κύπρια πολίτη,
  3. Ή λόγω καταγωγής (όπου δηλαδή ο ένας γονέας είναι Κύπριος πολίτης).

Συνεπώς, όχι μόνο κατά τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αλλά και κατά τη διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου και όλων των προηγούμενων προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβάλλονταν, υποβάλλονται και θα συνεχίσουν να υποβάλλονται αιτήματα αλλοδαπών για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.

Πέραν των πιο πάνω λόγων πολιτογράφησης, εισήχθηκε το 2007, επί προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου, πρόγραμμα πολιτογράφησης λόγω επένδυσης. Το 2011, επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, το όριο της επένδυσης για εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου έπρεπε να είναι της τάξης των €10 εκατομμυρίων ή αν επρόκειτο για κατάθεση σε κυπριακή τράπεζα το ποσό θα έπρεπε να είναι ύψους €15 εκατομμυρίων.

Επίσης με το πρόγραμμα της διακυβέρνησης Χριστόφια ενθαρρυνόταν η επένδυση, από μέρους των αλλοδαπών αιτητών, σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες σε ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας ή η ίδρυση μεγάλων ερευνητικών κέντρων.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ούτε για τον Τάσσο Παπαδόπουλο ούτε για τον Δημήτρη Χριστόφια τέθηκε ποτέ οποιοδήποτε θέμα διαπλοκής, καθότι ούτε οι ίδιοι, ούτε μέλη του οικογενειακού ή συγγενικού τους περιβάλλοντος χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων σε επενδυτές, ούτε επωφελήθηκαν από αυτό, με οποιοδήποτε τρόπο. Τα δε κριτήρια για την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου στη βάση επένδυσης, ήταν τόσο αυστηρά, συγκεκριμένα και ψηλά που τα διαβατήρια που είχαν δοθεί, στη βάση του προγράμματος, επί της διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου και επί της διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια ήταν αξιοσημείωτα λιγοστά (δηλαδή λιγότερα από 200 διαβατήρια από το 2007 μέχρι το 2013).

Το σκάνδαλο με την παραχώρηση των «χρυσών» κυπριακών διαβατηρίων ξεκίνησε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 75.148 της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, στις 24/05/2013, δηλαδή 3 μόλις μήνες μετά την εκλογή Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Έτσι το «Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα» τέθηκε σε εφαρμογή…

Με την απόφαση λοιπόν του Υπουργικού Συμβουλίου του Αναστασιάδη στις 24/05/2013, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ελάττωσε δραστικά το ύψος της επένδυσης στα €2 εκατομμύρια και θεώρησε ως «επένδυση» την αγορά ακινήτου για το ποσό αυτό. Επιπλέον και πέραν της δραστικής μείωσης του ποσού της απαιτούμενης επένδυσης, το πρόγραμμα Αναστασιάδη έθεσε τέτοιες προϋποθέσεις και κριτήρια για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου που ουσιαστικά, έσπρωχνε και σπρώχνει τους αλλοδαπούς αιτητές στην αγορά ακινήτου και πιο συγκεκριμένα διαμερίσματος. Αυτό προκύπτει και μέσα από μια απλή μελέτη των προϋποθέσεων του προγράμματος Αναστασιάδη αφού διαπιστώνει εύκολα κανείς, ότι στην πράξη, η πιο βολική επιλογή για τον αλλοδαπό αιτητή του κυπριακού διαβατηρίου ήταν και εξακολουθεί να είναι η αγορά ακινήτου (και συγκεκριμένα διαμερίσματος) προς €2 εκατομμύρια. 

Με άλλα λόγια, ο αρχιτέκτονας αυτού του ευφάνταστου σχεδίου, που δεν ήταν άλλος από τον Αναστασιάδη και τους υπουργούς του, έκοψε και έραψε στα μέτρα των ημετέρων, ένα πρόγραμμα παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων, μέσω του οποίου τα κεφάλαια εκατομμυρίων των αλλοδαπών που «αγοράζουν» κυπριακό διαβατήριο, μπαίνουν (ανά δυάδες) στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλο-developers, μεταξύ των οποίων είναι και μέλη της οικογένειας του ίδιου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα δε ποσά προς τα δικηγορικά γραφεία, τους μεσίτες και μεσάζοντες είναι επιπλέον και πέραν από τα €2 εκατομμύρια της  κάθε «επένδυσης».

Προβάλλει, επίσης, ως δικαιολογία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι με αυτό το πρόγραμμα στηρίχθηκε η οικονομία γιατί, λέει, «άνοιξαν δουλειές» στον κατασκευαστικό τομέα. Δυστυχώς, όμως, η όποια πρόσκαιρη θετική επίδραση από τη μαζική ανέγερση ουρανοξυστών είναι μηδαμινή μπροστά στον μακροπρόθεσμο όλεθρο για τον λαό της Κύπρου αφού:

  1. κεφάλαια που υπό άλλες συνθήκες, θα απορροφούνταν από τα κρατικά ταμεία για κοινωφελείς σκοπούς (όπως είναι π.χ. η επίκαιρη και άμεση ανάγκη για κλιματιστικά στα σχολεία) απορροφούνται ληστρικά από τους λίγους μεγαλο-developerers.
  2. Στον βαθμό που κυπριακές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει τους ουρανοξύστες παραμένουν επικίνδυνα εκτεθειμένες σε περίπτωση διακοπής του προγράμματος.
  3. Οι τιμές για αγορά και ενοικίαση ακινήτων -ειδικά στη Λεμεσό- έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
  4. Το πρόσωπο των πόλεων μας έχει αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα μετά το πολεοδομικό ξεχείλωμα που επέτρεψε την ανέγερση σωρείας τσιμεντόπυργων.

Επιπλέον, η δήθεν θετική επίδραση από το «άνοιγμα δουλειών» στον κατασκευαστικό τομέα είναι απειροελάχιστη μπροστά στα υπερκέρδη μιας χούφτας ανθρώπων. Αν υπολογίσει κανείς ότι έχουν δοθεί τουλάχιστον 4.000 χρυσά διαβατήρια από το 2013 μέχρι σήμερα, αυτό συνεπάγεται μια εισροή Ευρώ 8 δις σε συγκεκριμένες τσέπες των λιγοστών μεγαλο-developers, μέσα σε μια επταετία – όσα είναι δηλαδή και τα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Το «άνοιγμα των δουλειών» είναι καταφανώς τα ψιχουλάκια που πέφτουν από το μεγαλοπρεπέστατο τραπέζι των δισεκατομμυρίων. Με αυτά τα δεδομένα κατά νου, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπαθεί να μετατρέψει το τεραστίων διαστάσεων αυτό πολιτικό σκάνδαλο σε μια απλή κομματική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Συνεπώς, η όποια έρευνα που υποτίθεται ότι θα διεξαχθεί με αντικείμενο το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, για να είναι σφαιρική και αντικειμενική θα πρέπει να διερευνήσει όχι μόνο αν αυτά που έγιναν ήταν σύμφωνα με τις αποφάσεις και τους κανονισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αλλά και κατά πόσον αυτοί που εξέδωσαν τις αποφάσεις και τους κανονισμούς έπραξαν τούτο με γνώμονα το κοινό συμφέρον ή με τελικό επωφελούμενο τη δική τους τσέπη.

Και για να μην αφήνουμε οποιεσδήποτε σκιές, η λέξη «υποτίθεται» στην πιο πάνω παράγραφο, αναφέρεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη (και ο Γενικός Εισαγγελέας που ήταν, ως υπουργός, μέλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, μέχρι πριν μερικούς μήνες) μπλόκαραν σθεναρά -και για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα- την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή του κράτους στη διερεύνηση του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων.

Αν λοιπόν η έρευνα που θα διεξαχθεί θα έχει –πράγμα απευκταίο-  την ίδια αρχιτεκτονική με το «Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα» του 2013 για παραχώρηση των χρυσών διαβατηρίων, πολύ φοβούμαι ότι το τελικό συμπέρασμα της θα είναι μια διθυραμβική ωδή στο εργοληπτικό «success story» της οικογένειας… (με συγχωρείτε) της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

 

Υ.Γ.: Προς όλους εμάς που μπερδευόμαστε με τα πολύ μεγάλα νούμερα, διευκρινίζεται ότι  €1 δις =  Χίλια Εκατομμύρια Ευρώ.

 

Φωτεινή Μιχαηλίδου – Χρίστου

Μέλος Δ.Ν.Σ. «Κράτος Δικαίου»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *