• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Ήταν κάποτε δυό παχουλοί βατράχοι, που ζούσανε μέσα σε λύματα.  Έτρωγαν και έπιναν καλά οι δύο τους, μέχρι που μια καλή ημέρα, στράφηκε ο ένας προς τον άλλο και του είπε: «Ξέρεις  κάτι αδελφέ;  Δεν με απασχολεί τόσο το ότι ζούμε μέσα στον βόθρο, όσο το γεγονός, ότι το έχουμε συνηθίσει».

 

Κάτι ανάλογο φρονώ, συμβαίνει και με εμάς, εδώ στην Κύπρο.  Έχουμε συνηθίσει  τόσο πολύ  στις κομματικές συναλλαγές, στην ασυδοσία, στο ρουσφέτι, στο κουκούλωμα, στο βόλεμα, στην ατιμωρησία, στον ερασιτεχνισμό, στην αυθαιρεσία και στην διαφθορά,  που πλέον τρώμε και πίνουμε στον βόθρο, χωρίς να  αντιδρούμε και χωρίς να απαιτούμε βελτιώσεις και πρόοδο. Είναι όπως που να έχουμε παραιτηθεί.  Εξ ου και είναι πολλοί εκείνοι που μεμψιμοιρούν λέγοντας, πως ότι και αν κάνουμε, τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν.  Και  προκειμένου να μην σαλέψουν τα λογικά μας, παρηγορούμαστε από το γεγονός ότι, σε άλλες χώρες, συμβαίνουν χειρότερα. Παράλληλα όμως, όλοι καταλαβαίνουμε και αναγνωρίζουμε, πως τα πράγματα στον τόπο μας, πάνε διαρκώς από το κακό στο χειρότερο. Σε όλους τους τομείς.

 

Από την άλλη βέβαια, ως λαός, είμαστε πατριώτες.  Αγαπούμε αυτόν τον βόθρο και νοιαζόμαστε γι’ αυτόν. Στο κάτω κάτω, είναι ο δικός μας βόθρος. Η πατρίδα μας.  Το δικό μας χρυσοπράσινο φύλλο, το ριγμένο στο πέλαγος.  Και μέσα μας βαθιά, όλοι θέλουμε τα πράγματα να αλλάξουν και να γίνουν καλύτερα.  Το πρόβλημα μας είναι, που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να το πετύχουμε. Ως μονάδες, νιώθουμε αδύναμοι, ίσως και ανίκανοι να κάνουμε κάτι. Πολλοί φοβούνται πως αν διαμαρτυρηθούν, θα τους φάει «το σύστημα». Αυτός ο αόρατος και απροσδιόριστος εχθρός. Αυτοί οι ολίγοι που διαχρονικά νέμονται την εξουσία και που μετάτρεψαν την πατρίδα μας σε βόθρο.  Και που ασφαλώς την θέλουν να μείνει  έτσι, για να συνεχίσουν να την νέμονται.  

 

Δεν υπάρχει φρονώ, νοήμων Κύπριος, που να αγαπά πραγματικά αυτόν τον τόπο και  ο οποίος να μη θέλει π.χ. μια Βουλή των Αντιπροσώπων, που να ψηφίζει σωστούς Νόμους, ταγμένους στο να διασφαλίζουν και να προστατεύουν τα συμφέροντα των πολιτών, αντί αυτά του κάθε απατεώνα, που λεηλάτησε τους κόπους και τους μόχθους, ζωών και που μοιράζει μίζες διαφθοράς, αντί για αποζημιώσεις.  Ούτε και υπάρχει θεωρώ, νοήμων πολίτης αυτού του τόπου, που να αρέσκεται στο να έχει, ένα εντελώς ανέλεγκτο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο να εκδικείται την κριτική ή που να από-νέμει «δικαιοσύνη», ανάλογα με το ποιος είναι ο διάδικος ή ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί. 

 

Ούτε και θέλω να πιστεύω πως υπάρχει – νοήμων πάντοτε και μη βολεμένος-  πολίτης αυτού του τόπου, ο οποίος να μην αντιλαμβάνεται, τα κοινωνικά οφέλη της αξιοκρατίας.  Εάν π.χ. σε ένα δημόσιο νοσηλευτήριο, διοριστεί ο καλύτερος και ο ικανότερος ιατρός – αντί να βολευτεί στην θέση «ο δικός μας», – τότε το νοσηλευτήριο αυτό αναβαθμίζεται και οι ασθενείς επωφελούνται. Αν στο Ανώτατο Δικαστήριο διοριστεί ο ικανότερος και ο καταλληλότερος νομικός, – αντί να ακολουθείται το καρκίνωμα της επετηρίδας, – τότε η Δικαιοσύνη στον τόπο μας αναβαθμίζεται και η εμπιστοσύνη προς αυτή αποκαθίσταται. Έτσι είναι που αναβαθμίζονται και βελτιώνονται οι θεσμοί. Με βασικές αρχές και αξίες.

 

Η λύση στα δικά μας κοινωνικά προβλήματα είναι πολύ απλή.  Αν ο καθένας από εμάς, αποβάλει για ένα μόνο λεπτό το σύνδρομο του βατράχου και κοιτάξει γύρω του, θα διαπιστώσει αμέσως, πως είμαστε πολλοί αυτοί που νοιαζόμαστε. Και αν εμείς οι πολλοί ενωθούμε και αρχίσουμε να απαιτούμε ομόφωνα αλλαγές, τότε οι πιθανότητες μας να αποτύχουμε, είναι μηδαμινές. Ας μην λησμονούμε  ποτέ εξάλλου, πώς είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτού του τόπου και πως έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε αλλαγές και βελτιώσεις για το καλό όλων μας. Αυτή είναι στο κάτω κάτω η έννοια της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

 

 Είναι λοιπόν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, που ιδρύθηκε η Δεξαμενή Νομικής Σκέψης «Κράτος Δικαίου».  Για να ελέγχει τους ανέλεγκτους, να αναδεικνύει τα κακώς έχοντα και για να απαιτεί, την διόρθωση τους.  Μοναδικός  μας γνώμονας είναι η αγάπη μας γι’ αυτόν τον τόπο και μοναδικός μας στόχος, το Κράτος Δικαίου.  Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε, και θα το διεκδικούμε μέχρι να το πετύχουμε.  Μοναδικός μας δε αντίπαλος σε αυτή την πορεία, θα είναι η βολεμένη μπόχα του βόθρου. Σύμμαχοι μας, οι χιλιάδες των νοημόνων πολιτών, που συμπορεύονται μαζί μας.

 

Κράτος Δικαίου βέβαια, χωρίς πραγματική Δικαιοσύνη, δεν νοείται.  Από εκεί είναι που ξεκινούν και εκεί είναι που καταλήγουν όλα.  Χωρίς πραγματική Δικαιοσύνη επικρατεί το χάος και η Δημοκρατία καταργείται.  Ανθρώπινα Δικαιώματα καταπατούνται και οι θεσμοί μετατρέπονται, από υπηρέτες σε τύραννους. Και δυστυχώς, η Κυπριακή Δικαιοσύνη έχει προ πολλού κτυπήσει στα βράχια και βυθίζεται.  Την σάπισε η επετηρίδα, η απουσία ελέγχου, η αδιαφάνεια, η έλλειψη εξειδίκευσης και πολλά άλλα.

 

Πρώτο μας μέλημα λοιπόν, θα είναι η εξυγίανση και η αναδόμηση του θεμελιώδους αυτού θεσμού. Γιατί όλοι μας δικαιούμαστε σε Κράτος Δικαίου.

 

 

 

Ευάγγελος Χρ. Πουργουρίδης

Μέλος της Δεξαμενής Νομικής Σκέψης

«Κράτος Δικαίου»

Ευάγγελος Πουργουρίδης

Ο Ευάγγελος Πουργουρίδης σπούδασε νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην συνέχεια έλαβε τον τίτλο του Barrister. Εργάζεται ως δικηγόρος από το 1993 και ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ποινικού δικαίου. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *