• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

ΣΧΟΛΙΟ ΕΔΑΔ – Καθυστέρηση στην Εκδίκαση – Δίκαιη Δίκη

Ενδιαφέρουσα απόφαση στις 30/7/2020 (μετά από συμβιβασμό των μερών), εκδόθηκε από το ΕΔΑΔ εναντίον της Κύπρου.

Επιδικάζονται εκ συμφώνου από το ΕΔΑΔ €9000 για αποζημίωση για τους 3 Αιτητές, για καθυστέρηση στην εκδίκαση της έφεσης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, πλέον €1500 έξοδα.

Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι, ενώ το Ανώτατο απέρριψε στις 31/5/2016 την αίτηση σχετικά με καθυστέρηση στην εκδίκαση (η οποία κατ’ ισχυρισμό συνιστούσε παραβίαση του Ανθρώπινου Δικαιώματος για Δίκαιη Δίκη σύμφωνα με το Άρθρο 6 της ΕΣΔΑ) με τον συμβιβασμό αυτό η Δημοκρατία, στην ουσία παραδέχεται την παραβίαση και πληρώνει αποζημιώσεις και έξοδα.

Έτσι φαίνεται, να έχει ανατραπεί η απόφαση του Ανωτάτου.

Επίσης το γεγονός της επιδίκασης €3000 ανά Αιτητή, βρίσκεται σε αντίθεση με την πρακτική του Ανώτατου να επιδικάζει ένα συνολικό ποσό αποζημίωσης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των Αιτητών.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν τα πιο πάνω θα επηρεάσουν τις επόμενες αποφάσεις του Ανώτατου σε σχέση με τον περί Αποτελεσματικών Θεραπειών για Παραβίαση του Δικαιώματος σε Διάγνωση Αστικών Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων σε Εύλογο Χρόνο Νόμος του 2010 (Ν. 2(I)/2010).

Αχιλλέας Δημητριάδης

Μέλος της Δεξαμενής Νομικής Σκέψης

«Κράτος Δικαίου»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *