• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

Νέα Μέτρα: Η Προχειρότητα Στο Μεγαλείο Της

Εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση τα συμπληρωματικά μέτρα, προς αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων COVID-19 που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες και ειδικότερα στη Λεμεσό.

 

Αυτά είναι:

Ανά το Παγκύπριο:

  1. Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κοκ) με ποινή €300.
  2. Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1,000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό.
  3. Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.
  4. Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).
  5. Εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.
  6. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.

 

Αποκλειστικά για τη Λεμεσό

  1. Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.
  2. Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
  3. Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Όλα τα πιο πάνω μέτρα όσον αφορά στην Λεμεσό θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες.

 

Και διερωτώμαι εγώ, εάν μια παρέα 35 Λεμεσιανών, αποφασίσει να πάει σε εστιατόριο της Πάφου, θα είναι νόμιμο και δεν θα διασπείρεται ο ιός;

Εάν όμως, έλθουν 11 Λευκωσιάτες, για να καθίσουν σε παραθαλάσσιο καφέ της Λεμεσού, θα είναι παράνομο διότι διασπείρεται ο ιός;

Τα δε μέτρα, θα περιορίσουν τις συναθροίσεις στη Λεμεσό για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αυτό συμπεριλαμβάνει, αναπόφευκτα, και συναθροίσεις σε οικίες. Άρα λοιπόν, αυτά τα πρόχειρα και βεβιασμένα «μέτρα», θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Λεμεσιανός πολίτης, όπως δεν μπορούσε το Πάσχα, να περάσει το οικογενειακό τραπέζι του δεκαπενταυγούστου με 11ο συγγενή παρών.

Εκτός βέβαια, αν προσκαλέσει το συγγενολόι του σε ειδικά ενοικιασμένη για τον σκοπό αυτό οικία στη Λάρνακα, όπου θα μπορούν να φαν μαζί με άλλους σαράντα συγγενείς. 

Το κάθε μέτρο, που περιορίζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει πάντοτε να είναι αναγκαίο και αναλογικό. Διερωτώμαι εγώ, ενόψει των πιο πάνω προβληματισμών μου, πώς κρίθηκαν ως τέτοια τα υπό συζήτηση μέτρα.

Και διερωτώμαι, εάν ήταν με την ίδια προχειρότητα που μας στέρησαν βασικές ελευθερίες για την εκτεταμένη εκείνη περίοδο την άνοιξη.

 

 

Δημήτρης Λοχίας

Μέλος Δ.Ν.Σ.

«Κράτος Δικαίου»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *