• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΧΙΛΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Η 23η Ιουλίου 2020, πέρασε στην νομική ιστορία της Κύπρου, ως η ημέρα κατά την οποία, οι δικηγόροι και οι ακαδημαϊκοί του τόπου, ένωσαν ανιδιοτελώς τις φωνές και τις γνώσεις τους, με μοναδικό γνώμονα την βελτίωση και την πρόοδο της Κυπριακής Δικαιοσύνης.  Αναμφίβολα, το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Δεξαμενή Νομικής Σκέψης «Κράτος Δικαίου», ήταν πως, ενωμένοι και μακριά από σκοπιμότητες και προσωπικά συμφέροντα, οι νομικοί της Κύπρου, έχουν τόσο την θέληση όσο και την ικανότητα, να προσφέρουν, αλλά και κυριότερα, να πετύχουν πολλά. Απόδειξη τούτου, τα γεγονότα που ακολούθησαν στις 24/07/2020.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αρχικά για την ματαίωση και μετά για την υποβάθμιση της συγκέντρωσης, σε αυτή προσήλθαν – από όλες τις γωνιές της Κύπρου – 241 από τους 250  προσκεκλημένους που επέτρεπε ο νόμος και ο χώρος, ανάμεσα στους οποίους και βουλευτές, από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ. Η απαξίωση του νομικού κόσμου και των προσπαθειών του, από το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, δεν πέρασε απαρατήρητη.  Αντίθετα, η απουσία της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης, έγινε αντιληπτή από όλους, ως μέτρο αποφυγής, της πολιτικής της αυτοκτονίας.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν, ορισμένα από τα λαμπρότερα νομικά μυαλά της Κύπρου και τα όσα συζητήθηκαν, ανέδειξαν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του νομικού της κόσμου.  Ο Ιωνάς Νικολάου στην εισαγωγική του ομιλία, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ριζική αλλαγή στην καταρρέουσα Κυπριακή Δικαιοσύνη, θέση με την οποία συμφώνησαν, όλοι οι παρευρισκόμενοι. Μέσα από τα υπόλοιπα λεχθέντα του όμως, διαφάνηκε καθαρά, πως στις διαβουλεύσεις που  είχαν προηγηθεί της κατάθεσης των νομοσχεδίων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν συμμετείχαν και δεν είχαν γνωμοδοτήσει, ειδικοί.  Ιδίως, ειδικοί επί  θεμάτων Συνταγματικού Δικαίου και Τάξης.

Στις δικές τους παρεμβάσεις, οι Χρ. Πουργουρίδης, Δρ. Χρ. Κληρίδης, Αχ. Δημητριάδης, Δρ. Κ. Κόμπος και Δρ. Κ. Παρασκευά, υπέδειξαν ο καθένας από ένα συγκεκριμένο και ουσιώδες ζήτημα που απουσιάζει από τα νομοσχέδια και τα οποία σωρευτικά, θα πρέπει οπωσδήποτε να περιληφθούν σε αυτά, προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις, να επιφέρουν την ποθητή από όλους, εξυγίανση και αναστύλωση της Δικαιοσύνης.  Χωρίς αυτές τις απαραίτητες βελτιώσεις, οι μεταρρυθμίσεις θα ενταφιάσουν παρά να σώσουν τον θεσμό.

Στην συνέχεια,  ακολούθησε η χαρακτηριστικά έντονη, αλλά και συνάμα παραγωγική συζήτηση των νομοσχεδίων και κατάληξη όλων  ήταν, πως αυτά, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθούν από τη Βουλή και να τύχουν εξειδικευμένης μελέτης και επεξεργασίας, από ειδικούς. Κοινή δε απαίτηση ήταν, όπως στα δύο νέα Ανώτατα Δικαστήρια, αλλά και στο νέο Εφετείο, διοριστούν οπωσδήποτε άτομα εκτός της δικαστικής υπηρεσίας και τα οποία, να έχουν, τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις, προς αποφυγή των λαθών του παρελθόντος.

Αν και είχαν προσκληθεί ειδικά, εντούτοις από την συγκέντρωση επίσης απουσίαζαν, το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, τα μέλη των οποίων, συμμετείχαν και συνέβαλαν στην διαμόρφωση των εκτρωματικών νομοσχεδίων που είχαν κατατεθεί στην Βουλή. Ένδειξη ενδεχομένως, της έλλειψης εκ μέρους τους, των απαιτούμενων εξειδικευμένων γνώσεων, αλλά και εξήγηση, για την συναλλακτική υφή, που εκπέμπουν τα νομοσχέδια αυτά.

Η Δεξαμενή Νομικής Σκέψης «Κράτος Δικαίου» χαιρετίζει την συνεπακόλουθη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να επιστρέψει τα νομοσχέδια πίσω στην Κυβέρνηση για την διεξαγωγή των ορθών – αυτή τη φορά – διαβουλεύσεων και δηλώνει πως τα μέλη της, είναι πρόθυμα να συνδράμουν στην προσπάθεια αναδόμησης τους, ούτως ώστε να αποκτήσουμε την Δικαιοσύνη που όλοι θέλουμε.  

Η Δικαιοσύνη αφορά όλους μας και γι’ αυτό ο καθένας από εμάς, πρέπει και οφείλει να αναλάβει ευθύνες, με ενεργή συμμετοχή.

Εκ μέρους της  Δεξαμενής Νομικής Σκέψης «Κράτος Δικαίου»   

Ευάγγγελος Χρ. Πουργουρίδης

Ευάγγελος Πουργουρίδης

Ο Ευάγγελος Πουργουρίδης σπούδασε νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην συνέχεια έλαβε τον τίτλο του Barrister. Εργάζεται ως δικηγόρος από το 1993 και ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ποινικού δικαίου. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *