• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής στην Έδρα

  1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη και υπάρχουν στη Βουλή και τα σχετικά νομοσχέδια.

 

Δεν θα ασχοληθώ σήμερα με αυτά διότι κατά την άποψη μου προέχει ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής στην Έδρα.

 

  1. ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 

Δυστυχώς η μετααποικιοκρατική Δικαιοσύνη στην Κύπρο δεν έτυχε της προσοχής και της προτεραιότητας που άρμοζε από την Εκτελεστική Εξουσία του Κράτους.

 

Δεν διέθεσε το Κράτος τους αναγκαίους πόρους για ανθρώπινο δυναμικό, για προγράμματα διαχείρισης εγγράφων και για κτήρια.

 

Σαν αποτέλεσμα το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, σιγά σιγά έγινε ο φτωχός συγγενής στο Κράτος με αποτέλεσμα τον μη-εκμοντερνισμό και την δημιουργία καθυστερήσεων στην λειτουργία του.

 

Έχουμε πάνω από 5000 εφέσεις στο Ανώτατο.  Κατά κανόνα οι Εφέσεις χρειάζονται συνήθως 5-6 χρόνια για να εκδικαστούν αφού πέρασαν τουλάχιστον άλλα τόσα στο Επαρχιακό.

 

Και βέβαια κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών.  Ούτε οι Δικαστές που τις αναβάλλουν διότι δεν έχουν χρόνο, ούτε οι Δικηγόροι που ζητούν ή αποδέχονται τις αναβολές και ούτε τα Πρωτοκολλητεία που τρέχουν να διαχειριστούν τον όγκο όλων αυτών των υποθέσεων.

 

Ο πιο ζημιωμένος είναι ο Πολίτης, που προσπαθεί να βρει το δίκαιο του και είναι πλήρως απογοητευμένος από τις καθυστερήσεις.

 

Δυστυχώς ούτε η θέσπιση του περί Αποτελεσματικών Θεραπειών για Παραβίαση του Δικαιώματος σε Διάγνωση Αστικών Αδικημάτων και Υποχρεώσεων σε Εύλογο Χρόνο Νόμος του 2010 (Νόμος του 2010), έλυσε το πρόβλημα.

 

Η επιδίκαση αποζημιώσεων της τάξης των €1500 – €3000 δεν είναι πραγματική θεραπεία για τον Πολίτη και ούτε ο Νόμος του 2010 δημιουργεί αρκετό κόστος για το Κράτος, για να κινηθεί αποτελεσματικά έτσι ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα.

 

  • ΑΝΑΛΥΣΗ

Βέβαια η μεταρρύθμιση στις δομές της Δικαιοσύνης είναι χρήσιμη αλλά κατά την άποψη μου αναγκαία είναι η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη.  Ο τρόπος να εφαρμοστεί είναι απλά με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή στην Έδρα.

 

Αυτό θα είναι η αρχή ή καλύτερα το τέλος του γνωστού καφέ φάκελου της υπόθεσης.

 

Θα σημαίνει ότι οι Κλητήρες δεν θα πρέπει να τον μεταφέρουν με τα καροτσάκια των υπεραγορών.

 

Το Πρωτοκολλητείο δεν θα πρέπει να τους καταγράφει σε βιβλία και να τους αποθηκεύει κάθε φορά και σίγουρα δεν θα χάνονται.

 

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη να ανοίγει ένας τέτοιος φάκελος με την καταχώρηση.

 

Και αυτό με την σειρά του θα επιφέρει την κατάργηση του «κολλήματος» Χαρτοσήμων, Δικηγορόσημων και άλλων ενσήμων π.χ. Πληροφορικής, Εφ’ άπαξ, Νομικού Συμβουλίου.  Αυτά θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα ξέρουμε επιτέλους ποιος συνεισφέρει και πόσα στο Κράτος και πόσα για τους Δικηγόρους.

 

Από την άλλη θα μπορεί ο Δικαστής να έχει πρόσβαση στην υπόθεση του οπότε θέλει και από όπου θέλει, έτσι εμφανώς αυξάνει την παραγωγικότητα του.

 

Μπορείτε να φανταστείτε το κέρδος σε ανθρωποώρες για τους Κλητήρες και το Πρωτοκολλητείο;

 

Και οι Δικηγόροι θα μπορούν να ανταλλάσσουν δικόγραφα, αιτήσεις και δηλώσεις μέσον του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο θα έχει πρόσβαση η Έδρα και η Γραμματέας της.

 

Θα μπορεί τελικά να τύχει πραγματικής διαχείρισης η υπόθεση αφού κτιστεί η υποδομή, δοθούν τα προγράμματα και γίνει η ανάλογη εκπαίδευση σε Δικαστές, Δικηγόρους και Πρωτοκολλητεία.

 

  1. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Πιστεύω ότι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής στην Έδρα, θα φέρει την Δικαιοσύνη στην ταχύτητα του υπόλοιπου τομέα παροχής υπηρεσιών, για να μπορέσει η Κύπρος να είναι ανταγωνιστική σε Ευρωπαϊκό και γιατί όχι, σε Παγκόσμιο επίπεδο.

 

Είναι για αυτό τον λόγο που θεωρώ ότι η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη με τα προαναφερόμενα πλεονεκτήματα είναι αναγκαίο να προηγηθεί οποιασδήποτε άλλης μεταρρύθμισης.

 

Αχιλλέας Δημητριάδης

Μέλος Δεξαμενής Νομικής Σκέψης

«Κράτος Δικαίου»

One thought on “Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής στην Έδρα”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *