• 'Εκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ' οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως - Η ελευθερια της εκφρασης είναι το θεμέλιο όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγή ανθρωπισμού και η μητέρα της αλήθειας

Σύνταγμα και Κράτος Δικαίου

Σκοπός της σύντομης παρέμβασης μου είναι να χαιρετίσω την δημιουργία της ιστοσελίδας της Δεξαμενής Νομικής Σκέψης «Κράτος Δικαίου».

Ήταν κάτι που νομίζω οι δικηγόροι χρειαζόμασταν εδώ και αρκετό καιρό!

Με αυτή την ευκαιρία ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου για την έννοια του Κράτους Δικαίου.  Κατά την άποψη μου αυτή πηγάζει από την σχέση του Πολίτη με το Κράτος του.  Εκεί υπάρχουν Δικαιώματα αλλά επίσης και Υποχρεώσεις.  Και βεβαίως αυτά υπάρχουν και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης. Δεν μπορεί να διεκδικείς χωρίς να αποδέχεσαι. 

Αυτές όμως εξισορροπούνται μέσα από το Σύνταγμα μας, το οποίο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Νομικού Συστήματος στο οποίο ζούμε.  Αυτά τα Δικαιώματα και οι Υποχρεώσεις, οριοθετούνται στα Άρθρα του Συντάγματος και μαζί με τους ελέγχους που υπάρχουν, διασφαλίζουν την ισορροπία στο Πολίτευμα.  Μάλιστα, είναι αυτές οι πρόνοιες στις οποίες ανατρέχουμε σε περίπτωση κινδύνου, όπου το Σύνταγμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό. 

Η ισορροπία αυτή διασφαλίζεται από τους νόμους και τους κανονισμούς.  Πρέπει όμως να πω ότι με την Μεσογειακή μας ιδιοσυγκρασία, η ισορροπία δεν είναι πάντα σεβαστή.  Αυτή η ασέβεια μάλιστα πολλές φορές βασίζεται στην υποκειμενική αντίληψη του κάθε Ατόμου ότι «εγώ ξέρω καλύτερα» και «χαράς το πράγμα αν δεν σταματώ στο κόκκινο φανάρι τα μεσάνυχτα».

Και η συμπεριφορά αυτή δεν είναι χωρίς προηγούμενο. Πρόσφατο παράδειγμα η ασέβεια των Κυβερνόντων σε Συνταγματικά μας Δικαιώματα, όπως για παράδειγμα, η εξορία των Φοιτητών μας κατά την πανδημία.

Είναι αυτή η υποκειμενική αντίληψη τους ότι ένα απόλυτο Δικαίωμα όπως το Άρθρο 14 του Συντάγματος – που δεν επιτρέπει την απαγόρευση εισόδου στην Δημοκρατία ενός Κύπριου Πολίτη – μπορεί να παραβιαστεί, επικαλούμενοι δήθεν το κοινό καλό.  Να θυμίσω ότι οι δικτατορίες και τα πραξικοπήματα, πάντοτε επικαλούνται το κοινό καλό για τις πράξεις τους. 

Είναι λοιπόν σχετικά με αυτές τις υποκειμενικές κρίσεις, που το Κράτος Δικαίου προστατεύει τον Πολίτη από την αυθαιρεσία των Κυβερνόντων.  Αυτά πιστεύω  πρέπει να είναι ένα μέρος της ανάλυσης σε αυτή τη προσπάθεια. 

Εύχομαι σε όλους καλή και δημιουργική δουλειά.

 

Αχιλλέας Δημητριάδης

Μέλος της Δεξαμενής Νομικής Σκέψης

«Κράτος Δικαίου»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *